Tulostimen kautta kulkeva tieto voi helposti vuotaa vääriin käsiin 

Toimistoissa monitoimilaitteet sijaitsevat usein yhteisessä tilassa. Laitteilla tulostetaan tärkeitä ja usein salaisiakin tietoja. Jos käyttäjä ei heti mene tulostimelle puhelun tai muun odottamattoman syyn vuoksi, kaikki tulostinhuoneessa vierailevat henkilöt pääsevät näkemään arkaluontoiset dokumentit ennen kuin käyttäjä saapuu noutamaan tulosteensa.

Yksi ratkaisu ongelmaan on laittaa jokaiselle työpisteelle oma tulostin. Tässä vaihtoehdossa tulostinten hallinta on kuitenkin vaikeampaa ja kustannukset nousevat korkeiksi. 

Entäpä jos tulostaminen olisi turvallista mihin tahansa yrityksen tulostimeen?

Tämä on mahdollista kun käyttäjät tunnistetaan tulostimella ennen dokumentin vastaanottoa esimerkiksi PIN-koodilla tai ID-kortilla. Näin he myös voivat tulostaa tietoturvallisesti mille tahansa yrityksen tulostimista. Dokumentit eivät myöskään jää palvelimelle muistiin. 

Myös tulostimen käyttöjärjestelmä voi olla hyökkäyksille altis

Verkkotulostimet ovat nykyään täysiverisiä tietokoneita, joissa on omat käyttöjärjestelmänsä. Niiden tietoturvaan ei kuitenkaan suhtauduta yhtä vakavasti kuin tietokoneiden, puhelinten tai tablettien tietoturvaan. Syytä kuitenkin olisi, sillä vaikka muut laitteet olisikin suojattu asianmukaisesti, murtautuja etsii aina heikoimman kohdan, joka voi vaarantaa koko muun järjestelmän.

Riskin pienentämiseksi muutaman kerran vuodessa julkaistavat päivitykset on syytä asentaa ajallaan. Tulostimen bios on myös hyvä suojata. Esimerkiksi HP:n tulostimissa laitteen bios on valmistajan sertifioima ja allekirjoittama, ja biosin muokkaaminen käynnistää automaattisen palautuksen.

Sertifikaatteja hyödynnetään monissa muissa verkkolaitteissa, mutta niiden käyttö tulostimissa on yleisempää lähinnä isoissa yrityksissä, vaikka mm. HP:n laitteisssa tuki sertifikaateille on ollut jo vuodesta 2008 lähtien.

 

HP & Data Group 15.05.2016