Toimistotyöntekijän selkä on kovilla, jos työergonomiaan ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Tuki- ja liikuntaelinten oireet ja sairaudet ovat yksi kansanterveytemme suurimmista ongelmista. Ergonomian asiantuntijaa kannattaakin hyödyntää heti työpistettä suunniteltaessa.

Suomessa 65 prosenttia työntekijöistä työskentelee tietokoneiden kanssa, mutta vain 10 prosenttia liikkuu suositusten mukaisesti. Selkäongelmat johtuvatkin usein liikkumattomuudesta, joka on oikeastaan yksi kansantaudeistamme aiheuttaen yhteiskunnalle miljardikustannukset.

Yksitoikkoisuudesta ongelmia

Ennen kaikki työ oli fyysisesti kuormittavaa, mutta nyt emme saa liikuntaa automaattisesti työpäivän aikana. Monotoninen työ ja huono ryhti aiheuttavat niska- ja hartiakipuja, selkävaivoja ja hiirikättä. Istuminen ja yksitoikkoinen työasento haittaavat erityisesti tuki- ja liikuntaelimistöä. 

Hyvä ergonomia syntyy siitä, että työpisteessä on rento ja hyvä olo sekä mahdollisuus liikkeeseen, asennon vaihtamiseen ja istumisen vähentämiseen. Lisäksi ergonomiaa tukevat:

  • Säädettävä pöytä, jotta välillä voi seisoa
  • Istuessa käytössä aktiivituoli
  • Seistessä jalkojen alla elastinen tai pehmeä alusta
  • Näyttö oikealla korkeudella
  • Hiiri ja näppäimistö sopivalla etäisyydellä lähellä vartaloa 
  • Sopiva valaistus joka ei häikäise 

Vähennä istumista

Istumista tulisi vähentää mahdollisimman paljon. Aina jos mahdollista, kannattaa hankkia säädettävä pöytä, jolloin työskentelyasentoa voidaan vaihtaa niin, ettei se häiritse työtä. Istumatyöskentelyyn voi valita aktiivisen tuolin, jossa on esimerkiksi keinumekanismi. 

Pelkkä seisominenkaan ei ole hyväksi, jos seisotaan väärin. Kovalla lattialla seisominen rasittaa lonkkia ja alaselkää. Jalkojen alla kannattaakin käyttää esimerkiksi Gymba-lautaa

Gymba aktiovintialusta on täysin suomalainen tuote, jonka elastisuuden ansiosta koko vartalo saa liikettä. Liike voitelee ja hapettaa selkänikamia, selkä ei jumiudu, aineenvaihdunta aktivoituu ja elimistö voi paremmin aivoja myöten. Kovan lattian aiheuttamaa painetta voi lieventää myös seisontamatolla. Tarpeeksi pehmeä matto ja aktivointialusta saavat myös vatsalihaksiin liikettä, ja veri ja aineenvaihdunta kiertävät paremmin. 

Ajattele uusiksi

Työergonomia on erityisen haastavaa saada ulottumaan etätyöpisteille. Yhä useampi työskentelee kotona, mutta ruokapöydän ääressä tai sohvannurkassa tietokoneen kanssa istuminen ei ole paras vaihtoehto. Mitä enemmän töitä tekee hyvällä työpisteellä, sitä paremmin huomaa, miten epämukavaa istuminen on.  

Toimistotyöntekijän selkä vetreytyy jo pienestä liikkeestä. Asioita voi miettiä uudella tavalla, kuten käyttää hissin sijasta portaita ja pitää enemmän taukoja. Aina ei tarvitse pukea trikoita ja lähteä kuntosalille, vaan olennaista on vähentää istumista.

Data Group -liikkeistä saat Gymban ja muut ergonomiatuotteet myös kokeiluun halutessasi varmistua tuotteen hyödyistä. Osoitteesta www.hiiriohjain.fi löydätte tuotevalikoimamme. Jälleenmyyjinä toimii koko maan kattava Data Group -verkosto.

Kim Lönnqvist, Avaintieto 29.09.2016